YONCA USLU
Koçluk Eğitmeni
Yaşam koçluğu eğitimi, sağlıklı iletişim biçimleri ile yaşam kalitelerini en üst düzeye taşımak isteyenlere yönelik verilen bir danışmanlık hizmetidir. Yaşam koçu olarak uzmanlaşmış kişiler, danışanlarının hayatlarında belirli düzenlemeler yaparak sağlıklı bireylerin sosyal hayata katılımlarına destek olmaktadırlar.
Yaşam koçu olarak çalışan kişilerin aile ilişkilerinden ebeveyn tutumlarına kadar pek çok alanda danışanlarını desteklemeleri söz konusu olmaktadır. Bu nedenle yaşam koçluğu eğitimi bünyesinde çok çeşitli ders içerikleri bulunmaktadır. .
Yaşam Koçluğu, insanın yaşamının kendisidir. Çünkü koçluk, kişinin yaşamında birlikte yürüdüğü bir yol arkadaşı ve bununla birlikte koçluk, yaşamın içinde, kişinin kendi adına, yaşamına, kendine ve gelişimine dışarıdan bir gözle bakabilme sürecidir.
Yaşam koçluğu temelde değişim yönetimidir. Değişime adapte olmaktır. Bu pencereden, insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen ve ulaşmak istedikleri yere onları ulaştıran profesyonel bir süreçtir.
Bu yaklaşım karşılıklı iletişim ve bir etkileşimi içerir. Bununla birlikte yaşam koçu penceresinden bakıldığında; koç, çok iyi dinleyip oradan hareketle çok güçlü sorular soran ve kişiye alan açarak onu destekleyen kişidir.
O zaman, yaşam koçu kimdir? Yaşam koçu ne demek? Sorularının cevabına bakalım.
Yaşam koçu; kişiyi, nötr, tamamen yargısız biçimde, çok iyi dinleyerek, onun ulaşmak istediği sonuçlara ulaşmasını destekleyecek yöntemler konusundaki yetkinliği ile o yöntemleri kullanabilen ve kişiye ait özel bilgiyi ömür boyu gizli tutabilen yol arkadaşıdır.
Koçun, koçluk konusundaki sürekli gelişen bilgi ve deneyiminin dışında, koçluk yaptığı kişilerin konu meslek yada gündemleri hakkında uzmanlığının olması gerekmez.
Yaşam koçluğu, bir insanı odaklı düşündürebilmektir. Gerçekten odaklanmasını sağlamaktır. Yaşam koçluğu, insanları gerçekten derin düşündürerek kendi farkındalıklarını ya da kendi potansiyellerini ortaya çıkarmayı sağlayan sistemler bütünüdür.
Yaşam koçu olmak isteyenlerin aldıkları eğitim içeriklerinde öncelikli olarak temel eğitimbilimleri dersleri verilmektedir. Kuramsal temeller doğru bir şekilde verildikten sonra uygulama yöntemlerine ilişkin pratik eğitimler de diğer modüllerin içerisinde ayrıntılı olarak işlenmektedir.
Yaşam koçluğu kursu olarak verilmekte olan bu paket programlarımızda temel eğitimlerin tamamlanmasından önce ileri düzey eğitimlerin alınması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle her modül bitiminde başarı durumu ölçülmekte ve ileri düzey eğitime kabul de bu kriterler üzerinden sağlanmaktadır.
Yaşam Koçu, bütün bu sistemleri farkındalıkla bilerek uygulayan kişidir. Bunun için koçun, başlangıcı olup sonu olmayan bir eğitim sürecine girmesi gerekir. Bu işi profesyonel olarak yapmak üzere gerekli teknikleri öğrenmenin yanı sıra, “Koç konumu” denilen yaklaşımı ve bu yaklaşımın gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak adına, çok ciddi bir şekilde kendi üzerinde yaşam boyu çalışmayı, öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi gerektirir.
Yaşam koçu olmak isteyenlerin öncelikle bir lisans düzeyinden mezun olmaları beklenmektedir. Fakat bu alanın danışmanlık alanı olması gerekmemekle birlikte temel becerilerin kullanılabileceği bilgi birikimi zorunlu tutulmaktadır.
Yaşam koçluğu eğitimi almak isteyen kişilerin kurumumuz bünyesinde açılan yaşam koçluğu sertifika programını başarılı bir şekilde bitirmeleri ve akabinde sertifika almaya hak kazanmalarından sonra kendi ofislerinden yaşam koçluğu hizmetlerini verme yetkileri bulunmaktadır.