YONCA USLU
Koçluk Eğitmeni
Koçluk, bireyin kendi farkındalığını kendi içindeki kaynaklardan bulup çıkartmasını teşvik ederek bu yolculukta ona destek olmayı hedefleyen hizmettir. Öğrenci koçluğu ya da eğitim koçluğu da bu anlamı ile öğrencilerin eğitim ve öğrenim hayatlarında onlara destek sağlamaya yönelik hizmetin kapsamıdır.
Öğrenciyi bir birey olarak tanıma,
Öğrencinin kendine özgü öğrenme yöntemlerini ve bireysel özelliklerini ortaya çıkarma,
Öğrencinin çalışma alanında mevcutta olan ve potansiyeli ile ortaya çıkabilecek etkili, sistemli ve verimli çalışma özelliklerini belirleme,
Öğrencinin başarısını engelleyebilecek unsurları ortadan kaldırma konusunda doğru adımları atmasını sağlama,
Öğrencinin kendine olan özgüvenini kendisinin farkındalığını sağlayarak arttırma,
Öğrencinin hayatında yer alan eğitim kurumu, aile ve kendisi arasındaki uyumu sağlama başlıkları tanımlanabilir.
Öğrenciyi motive etmeye, başarısını artırmaya yönelik yapılan tüm çalışmaların temelinde koçluk bulunur. Danışma sürecinde öğrenciyi motive eden şeylerin belirlenerek, gelecekte de kendisine fayda sağlayacak olanlar ve eklendiği zaman da bu faydayı artıracak olanlar tartışılır.
Öğrenci koçluğu, diğer tüm koçluk başlıklarında olduğu gibi, konu çocukluk-ergenlik dönemini kapsadığı için büyük önem taşır. Eğitimci alt yapısı olmayan, eğitim kurumlarının ortamlarını bilmeyen ve psikolojik altyapısı olmayan kişilerin bu tip koçluğu yapmaları sakıncalıdır. Bu anlamda eğitim koçluğu hizmeti verecek olan koçun bu konularda bir alt yapısı, bilgi birikimi ve deneyimi olması gerekmektedir.
Öncelikle velilerin, öğrenci koçlarının elinde sihirli bir değnek olmadığını kabul etmeleri gerekiyor. Öğrenci koçu öğrencinin aralıksız şekilde takipçisi olamaz, asli hizmeti bu değildir. Öğrenci koçu öğrenci adına karar veremez, öğrencinin karar verebilmesinde farkındalığını ve özgüvenini geliştirir. Öğrencinin değişim ve dönüşüm için bu yola çıktığını hatırlatır ve bu yolda aile ile uyum içinde destek sağlar.