Sanat Arapça sana’a kelimesinden türetilmiştir ve duygu ile düşüncelerin bir dışa vuruş örneğidir. İnsanların en eski tarihlerinde bile sanat hakkında izlere rastlanır. Geçmişte var olan insanlar, uygarlıklar veya toplumlar hakkında bilgi sahibi olabilmek için o dönemde yapılan sanat eserleri incelenir.
Thomas Munra bir sözünde insanların kendini ifade ediş yöntemi olan sanat ile ilgili “sanat doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir." Demiştir.
Sanat terapisi 1950 yıllarında ABD’ de ortaya çıkmıştır. Zihinsel ve ruhsal sorunları sanat ile çözmeyi hedefleyen bir çalışmadır. Sanat terapisi dert ve sıkıntılardan arınarak tamamen duygular doğrultusunda boya veya çamur gibi değişik ürünleri kullanarak sanat ile bütünleşmeyi amaçlar. Terapist ve sanat eğitmeni aracılığıyla yapılır.
Sanat terapisi sadece insanlar için yürütülen bir çalışma değil, insanları hoşlanmadığı durumlara veya değişmek istedikleri alana yönelikte yapılabilir.
Sanat terapisi uygulanan bir insan sanatı bir iletişim aracı olduğunuz farz ederek duygularını dışa vurmaya ve bazı davranışlarını değiştirmeye istek duyarlar. Bundan dolayı sanat terapisi olumlu sonuçlar doğurur.
Sanat terapisi insanların duygularını açığa kolaylıkla çıkarabilmelerini hedefler. Kişinin zaman içerisinde kendinden emin adımlar atabilmesini ister. Bunun için de insanların psikolojik sorunları olması gerekmez. Yani sadece psikolojik sorunları olan insanlar sanat terapisi almaz.
Kişinin isteğine bağlı olarak bireysel, gruplar halinde veya çiftlerle uygulanabilir.
Sanat terapistleri rehabilitasyon merkezleri, hastaneler, okullar, tedavi merkezleri, afet yardım merkezleri gibi çeşitli alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler. İş tecrübesi kazandıktan sonra bazı sanat terapistleri kendi firmalarını kurarak sektörde kendi yerini alır.
Devlet kurumlarında çalışan sanat terapistleri 3000-5000 civarında maaş alırken özel sektörde çalışanlar 3000-7000 arası maaş alır. Fakat bu verilen rakamlar terapistin deneyimine göre de farklılık gösterebilir.
Sanat terapisi kişilerin ruhlarını olumsuz etkileyen düşünceleri olumlu yönde etkilemeyi hedefler. Sanata karşı herhangi bir ilginiz olmasa bile kendinizi rahatlatmak için sanat terapisine başvurabilirsiniz. Bu nedenle sanat terapisi isteyen herkese yapılabilir.
Sonuç olarak time akademi olarak sizler için hazırladığımız sanat terapisi eğitimine katılarak sanatın iyileştirici gücünden faydalanabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yaşam koçu sertifikası almak için yaşam koçluğu eğitimi alınması gereklidir. Bireylerin alacağı yaşam koçluğu eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlanması ile yaşam koçluğu sertifikası kolay bir şekilde alınabilmektedir.